boria

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ruženec III.

Ruženec. Modlitba moja každodenná. Prvý krát som si ku nej čuchol pri poobedňajších prechádzakach so svojím už zosnúlím strýkom dp. kanoníkom Štefanom Sámelom. Boli to pre mňa nové chvíle, po dobrom obede prechádzka so svojím múdrym, úžasným strýkom ktorý mal vždy čo povedať. A hlavne čo vždy rezonovalo pri týchto prechádzkach bola modlitba ruženca. V mojich očiach niečo magické a fascinujúce. Ruženec mal v rukách strýko a ja som ho len načúval a pripájal sa k modlitbe, a v hlbke duši som chcel aj ja stískať túto šnúrku perál. Vtedy som zatúžil vlastniť jednú takú šnúrku perál a aj sa naučiť tajomstvá a rozjímať nad nimi. Toto bol čas môjho spoznávania ruženca s mojim dobrý a milím strýkom. V tých to chvíľkach som sa chcel viac sa zaľúbiť do modlitby ktorá smeruje k Panne Márií. Ale aby som nezabudol môj prvý kontakt s modlitbou ruženca bolo spoločenstvo v kostole Blumentál v Bratislave. Bol som puberťák, hľadal som seba a miesto pre seba vo svete dospelých, proste ako moja mať hovorí nezmestil som sa do gatí. V tedy som zablúdil do spominaného kostola a v čase okolo 16:30. A vtedy sa tam ľudia modlili pred sv. omšou ruženec. Mne to nič nehovorilo, ale čo ma oslovilo bola modlitby recitovanej nahlas ( a nikde som nevidel toho komu boli adresované). Takže som tam len sedel celých 30 minút a nechával na seba pôsobiť recitované slova. Dnes tomu hovorím zavlažoval som v sebe semä ktoré malo vsklíčiť!! Ružencovým sedením to začalo, potom sa pridala účasť na bohoslužbe - svätej omši. A neskôr neviem ani prečo to prepuklo do miništrovania. A to som práve skončil učňovku bolo pred Nežnou revulúciou. Ale v mojom živote revolúcia nastala skôr, a jej ovocie oberám a vychutnávam až do dnes!! Rôčky pribudli, ruženec mám svoj a stále pri sebe. Bojujem so svojím egom a Zlom vo svete čo je okolo. Neviem či bojujem statočne ale svoju zbraň mám, svoj ruženec.  Modlím sa za rodinu, modlím sa za prácu lebo keď nie je práca nie je ani chlieb. Modlím sa za hriešnikov, a kde v zástupe som aj ja. Modlím sa za pokoj, ale nie za taký čo môže dať svet! Myslím si, že do Neba človek nemá prísť s prázdnymi rukami. A určite sa v Nebi nebudú pýtať čím si bol ale aký si bol. A tak sa ja snažím aby som sa ružencom v ruke viac pritiahol k Nebu a tak aj ostatných ťahal za sebou. Mám rád svoj ruženec! Mám rád Nebeskú Matičku Máriu. Musím sa teda naučiť viac mať rád blížneho lebo v ňom je a čaká Kristus!! Skrze Máriu k jej synovi Ježišovi.


Len tak. | stály odkaz

Komentáre

  1. Ti musí jebať!
    Ale moc.
    publikované: 29.09.2009 15:24:25 | autor: Půjdech (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. A ty máš rád ktorého blížneho, Půjdechu ?
    Netaj zbytočne
    publikované: 29.09.2009 16:14:12 | autor: Bertranda (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Boria,
    ja verím, že aj moje kroky sú riadené a musela som sa dostať i na tento blog.
    Ty vidíš svojho strýka Štefana Sámela /verím, že nemal menovca, ktorý by bol tiež kňazom/ , ako niekoho , kto je viac, ako človek.
    Tvoju vieru ti brať nebudem.
    Ja ho vidím ako štyridsiatníka, ktorý sa na náboženstve s nami hrával veľmi rád na "Mrkanú, na Tretieho a hlavne HADAJ , KTO ŤA ŤAPOL PO ZADKU". Pokiaľ sú to druháčky až piatačky ZŠ, nedôjde im , o čo ide. Tvoj ujo nám tlačil hlavu do jeho lona a druhá ruka len tak mimochodom stískala pučiace prsia dievčat. V šiestej triede som odmietla takéto hry hrať. V siedmej triede som už na náboženstvo nechodila, búrila som sa a rúhala,ale o tomto som ako dievča nehovorila, lebo som sa hanbila, až kým som nedospela a neprišla na to, že hanbiť sa mal on a že vieru v boha netvoria kňazi. KŃAZI SU TAKI ISTI CHLAPI , AKO VŚETCI OSTATNI. ĆES´T VYNIMKAM.

    O jednom kňazovi som už pekný , a hlavne slušný, článok napísala. Neviem, či sa dá prečítať, lebo bol uverejnený v SUTAZ MAJ, okolo ktorej bol krik aj mojím pričinenímm. Pohľadaj si ho.
    publikované: 29.09.2009 16:19:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. omyl
    asi ide o menovca lebo ak by mal ako píšeš 40 rokov tak sa písal rok 1954 a to bol pri moci tvrdý socík, a ak sa nemýlim proti môjmu strýkovi bol v tom období vykonštruovaný proces a sedel.môj strýko sa narodil cez prvú svetovú.a mrzí ma tvoja skúsenosť ....
    publikované: 29.09.2009 21:14:16 | autor: vasolisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. poznáš...
    hm.. čo dodať vtáka poznáš podľa peria a človeka podľa reči. a tvoja reč ... chýba jej servítka
    publikované: 29.09.2009 21:20:16 | autor: pujdech (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. boria - vasolisa26
    písala som o Štefanovi Sámelovi, ktorý dlhé roky spravoval farnosť v Jastrabej, Žiar nad Hronom. Či bol , alebo nebol proces, musel by povedať niekto iný. Bolo to o pár rokov neskôr ako v roku 54 a áno, bol tvrdý socializmus, náboženstvo sa i napriek tomu po školách vyučovalo, ako sa vyučuje dnes. A mal auto chrobáka VW. Viem, že takéto informácie môžu byť pre teba nepríjemné, ale ja nemám dôvod si vymýšľať. Aj keby som ti fotku poslala, mohol by si tvrdiť, že to on nie je a ja po tom ani pátrať nemienim. Napísala som preto, že nie všetci môžme mať na tých istých ľudí rovnaké spomienky. Ja sa ospravedlňujem tiež, že som ti obrúsila špičku ideálu.
    Aj ja mám rada ruženec a mariánske piesne zbožňujem, len nevynášam na piadestál slávy ľudí, ktorí si zvolili a prisahali , že budú slúžiť bohu a budú niečo viac, ako ľudia, a niekedy za tými ľuďmi zaostali.
    publikované: 29.09.2009 22:29:27 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :)
    nech už to bolo s tým strýkom akokoľvek...fandím ti...a veľmi sa mi páči ako opisuješ modlitbu ruženca aj tvoj vzťah k Panne Márii...a hoci ju ja sama poznám iba kratúčko...myslím si, že tvoje slova o nej sú pravdivé...a to ti nefúkam teraz ego :D len chcem aby si vedel že je dobre sem tam si otvoriť hubu a povedať na blogu veci tak ako sa majú...je dobré že sa nebojíš hovoríť o Pravde :)...nech sa ti darí !
    publikované: 01.10.2009 00:09:52 | autor: milovana (e-mail, web, autorizovaný)
  8. :-) :-) add milovaná
    ďakujem za slova .. celý môj článok mal byť a jej o tom ako som prišiel k modlitbe ruženca, akú stopu to zanechlo a čo dnes pre mňa táto modlitba znamená.
    publikované: 01.10.2009 07:50:43 | autor: lackovicboris (e-mail, web, autorizovaný)
  9. add vasilisa26 :-)
    Súhlasím stebou že spomienky na určítú osobu môžu byť iné. A mrzím etše raz tvoja skúsenosť. Je to tvoja skúsenosť. A či si obrúsila špičku ladovca, myslím že nie. Lebo ja mám spomienky naň iné. Nemôžem svojho strýka ani brániť. Čo jediné môžem že sa za teba a svojho stýka pomodlím, nech je už pravda akákoľvek!! Ono nešlo o môjho stýka ale o to ako som prišiel k modlitbe ruženca!! A sám teraz vo svojom živote stretávam rôzných ľudí a rôzne krivdy ale určite to nie je na to aby som sa nezdvihol a nekráčal ďalej. Pred Bohom sa nik nebude pýtať čím si bol ale aký si bol!! Koľko okolnosti v živote a nech vyzerajú akokoľvek dramaticky vždy prinesú svetlo. Trauma je vždy traumou a rana zanecháva jazvu ale hojísa. Takže ti prajem všetko dobré.Mimochodom dedinka Jastrabá bola pekná, keď som tam chodil na prázdniny.
    publikované: 01.10.2009 08:05:42 | autor: lackovicboris (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Boris,
    ako som písala, dlhé roky trvalo, aby som znovu začala chodiť do kostola a počúvať kázne. Modlitby som sa nikdy nevzdala. Teraz som múdra, teraz by som nesúdila. V tej dobe mi tragicky zahinul otec a ja som bola rozorvaná, zúrivá , ale nedokázala som hovoriť. Radšej som sa búrila.
    Neviem, aký sviatok to bol, keď som už ako dospelá prechádzala okolo kostola v Žiline a mňa pritahol do kostola spev. Bol to prvý krôčik návratu. A potom som natrafila na dôst.pána Hanka, prednášal aj na teologickej fakulte/ak sa nemýlim/ ten svojimi múdrymi slovami, aj kritikou do vlastných radov aj prísnym a spravodlivým prístupom obnovil cestu do kostola. Teraz sa dokážem brániť, dokážem vyjadriť svoj názor, pozerám sa na veci tak , že niektoré reči, aj keď sa mne nepáčia, musím si vypočuť a brať tak, ako sú podané. Sú kňazi a kňazi. Jeden nás zakaždým upúta a niektorí ani cez najkrajšie sviatky nie.
    Píšeš, že si chcel hlavne o ruženci hovoriť. Prečítaj si koniec tvojho tretieho, až ôsmeho riadka a ak si spravodlivý, tak pochopíš, prečo som reagovala tak, ako som reagovala.
    Dávno som odpustila, ale podvedomie sa vymazať nedá.
    Rada by som si vypočula tvoje kázne, nenápadne, v kúte nespoznaná.
    Jastrabský kostolík stále stojí aj dedina je malebná, ľudia stále rovnakí. Oproti kostolu je minifabrika na výrobu alkoholu-vodky. Súsedný dom Šimonovičovcov bol zvalený a na jeho mieste stojí dom ich synovca. Bolo to dávno, tak dávno.......
    publikované: 01.10.2009 20:36:55 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. vasilisa26 :-)
    Som rád že kostolík v Jastrabí stojí:-). A minifabrika na alkohol to je smutné:-( Ja si pamätám maličkký obchodík kde sa stávalo podľa dňa buď na chleba alebo na mlieko:-) Potom na školu bola niekde v kopci?? A na dom a deti hneď vedľa fary, aj psíka mali na takej dlhej reťazi. Mena mi neutkveli v pamäti. A ešte nie čo prvý krát som tam na družstve pil čerstvé nadojené mlieko:-) Už toľko krát som tam chcel isť a kuknúť ako sa to tam zmenilo.
    Tvoj návrat, tvoje postavenie sa zoči voči životu je i pre mňa inšpirujúce. Nie každy kto sa stretol s negatívnym má chuť zostať a či vrátiť. Ale bez Boha a sviatostí sa ťažšie žije človeku ktorý nežije konzumne!! Ešte raz všetko dobré a veľa milostí od Pána.
    publikované: 04.10.2009 11:40:19 | autor: lackovicboris (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ´dakujem,
    až teraz som si tento odkaz našla. Zhodou opkolností, som bola v Jastrabej pred týždňom. Ten obchodík, na ktorý si ty spomínaš, už dávno nestojí. Vedľa kostola je cintorín a povyše neho je škola a oproti škole sú potraviny i kulturný dom, ktorý asi v tej dobe ešte nestál. Tak isto funguje ešte i družstvo, dokonca v lete sa pásli i kravy , ale nie toľko , ako v detstve.
    Zostala so, vrátila som sa, verím, ale nie všetky slová z úst kňaza sú pre mňa inšpirujúce a povzbudzujúce. V tento čas adventný a čas blížiaci sa najkrajších sviatkov , ti želám veľa pokoja, trpezlivosti a porozumenia.
    publikované: 04.12.2009 21:13:12 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014